NASA‘nın Nisan ayının ortalarında uzaya gönderdiği TESS (Transition Exoplanet Survey Satellite) keşif uydusu görevini yapmaya başladı. Uzayda bir aydır nöbetine devam eden uydudan ilk defa NASA’ya bir fotoğraf gönderildi. 4 adet çok yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekme özelliği olan kamerası sayesinde keşif görevi boyunca dünyaya binlerce fotoğraf yollayacak olan TESS, parlaklık gözlemleme yeteneğine sahip sistemleriyle de gördüğü yıldızların önünden bir gezegen geçtiğinde bunun tespitini sağlayacak.
30 Mayıs’ta son manevrasını da yaparak yörüngesine oturacak olan keşif uydusu, bunun ardından iki yıl sürecek görevine resmen başlamış olacak. Bu görevi esnasında gezegenimize benzer koşullar altında bir yıldızın etrafında dolanan gezegenleri keşfedip fotoğraflayacak ve Dünya dışı yaşam arayışı çalışmalarımıza büyük katkılar sağlayacak.
TESS‘in ilk fotoğrafı, kameralarından sadece biri kullanarak çekildi. Görevinin ilerleyen dönemlerinde, 4 kamerasını da kullanarak bu görselde yer alan bölgenin tam 400 katı büyüklüğünde bir alanı gözlemlemesi bekleniyor.
Gezegen avcısı sonunda uzaydaBilim & Teknik